Nederlands
Français
English


  Kachels uit Frankrijk homepage

 



De historie van Chaboche

Marie Edmond Philbert CHABOCHE


ingenieur

uitvinder van de Salamandre

Geboren 24-8-1857 te Parijs

Overleden 20-5-1929 te Parijs in het 9e arrondissement, rue de la Tour d'Auvergne nr. 30, begraven op het kerkhof van Saint Vincent in Montmartre

Links staat
een kachel
van Chaboche,
de Louis XV.

In mijn bezit.

En onlangs kocht ik
deze fransblauwe Salamandre van Chaboche, de B3 Mixte.

Vanaf 1882, il rachète rue Rodier la maison VERDOT (appareils de chauffage et fumisterie). Il donnera à sa société un grand essor grâce à l'invention de la Salamandre, poêle à feu continu, qui lui valut en outre la notoriété. La constructions de voitures de 1900 à 1906 et de camions à vapeur, ne fut pas un succès, non plus que la baignoire la Sirène, à peu près dans les mêmes années. La société CHABOCHE a été liquidée fin 1953, début 1954.

Chaboche Anglais

Chaboche Premier modèle

Chaboche Glycine

Chaboche B5 Mixte

De salamandre, een gietijzeren, verrijdbare kachel op basis van langzame verbranding, werd geproduceerd tussen 1883 en 1953. Met een aantal exemplaren van 700 tot 800 is het technisch, commercieel en artistiek succes geweest. Het was in die zin een revolutionnaire apparaat omdat elk onderdeel afzonderlijk vervangbaar was.

Het succes was zo overweldigend dat het woord 'salamandre'al een soortnaam was in de geillustreerde Petit LAROUSSE encyclopedie van 1913. Dat bleef zo tot 1961.

De salamandre heeft behalve als gebruiksvoorwerp ook artistieke waarde omdat het de kunstuiting van de Art nouveau rondom 1900 vertegenwoordigde. De modellen van gietijzer zag je rond 1925 ook veel in Art déco interieurs

Het woord en het motief van de salamander omgeven door vuur dat je op de kachels ziet zien we in de heraldiek terug bij koning Frans I, nog te zien in het kasteeel van Blois

.

Samenvatting van een hoofdstuk uit het verslag van de Franse kamer van koophandel in Parijs uit 1924


Een van origineelste en interessantste scheppingen die de Franse industrie aan het eind van de negentiende eeuw heeft voortgebracht is de kachel die bekend staat onder de naam la Salamandre.

De kachel is ontworpen door ingenieur Chaboche in 1883 en verschilde in alles wat voor die tijd was ontworpen, in vorm en principe.

De kachel is bedoeld om in de schoorsteen te worden geplaatst en bestaat grofweg uit twee delen. Een voorkant van gietijzer en bijvoorbeeld emaille en een achterkant van gietijzer. Beide zijn met bouten en mastiek aan elkaar bevestigd, zodat er geen gas kan ontsnappen. De platte vorm die daardoor ontstaat geeft ze een andere uitstraling dan de ronde of rechthoekige kachels die tot dan toe werden gemaakt. De vorm, die van origine is ontworpen door Joseph CHÉRET, is uiterst dcoratief, vanwege de vormen, materialen en figuren.

Bovendien was de techniek van de Salamandre totaal nieuw: vanwege de dubbele laag circuleert het gas door de hele kachel, van voor naar achter. terwijl het gas veel calorieen afgeeft, voordat het door de schoorsteen verdwijnt. Bovendien was er een slim reservoir voor kolen, waardoor de kachel slechts een keer per 24 uur met antraciet behoefde te worden gevuld.


Alle modellen berusten op hetzelfde principe:

- Het materiaal bestaat uit gietijzer, dat ondanks zijn gewicht zorgt voor de beste warmteregulering. Ook nu nog zijn de beste radiatoren in een centrale verwarming op basis van water van gietijzer gemaakt.

- Bij de meeste modellen zit het vuldeksel aan de voorzijde. Het is makkelijk toegankelijk. Cette porte s'ouvre en pivotant à frottement doux sur un axe et le déplacement de son centre de gravité obtenu par ce mouvement de rotation suffit pour la maintenir dans sa position d'ouverture sans l'intermédiaire d'aucun ressort. Elle est ajustée à plat sur son châssis ce qui lui assure une fermeture parfaitement hermétique.

- La poignée en fonte nickelée, chromée ou revêtue de porcelaine reste à toutes les allures à une température qui permet d'y porter la main.

- La porte à mica est montée sur charnières avec béquille de fermeture qui assure une étanchéité parfaite.

- La façade du cendrier comporte deux valves d'admission d'air dont l'ouverture se fait progressivement permettant un réglage extrêmement précis. La poignée de même type que celle au-dessus de l'appareil permet de retirer la pelle du cendrier, ce qui facilite un nettoyage facile et complet de la cavité du cendrier.

- Entre la porte à mica et le cendrier se trouve une queue de manoeuvre de la grille mobile (2 queues dans le cas du modèle T.A.M.3) . Cette manette permet d'éviter dans la plus grande mesure toute accumulation de cendres et de pierres contre les micas.

- Sauf pour les plus petits modèles (Glycine, Minim, Fanchon) et les poêles (D2 ou D.E.C., Y et Régional), la Salamandre est montée sur roulettes avec un bouton de frein pour l'immobiliser.

- Enfin l'arrière comporte une buse d'évacuation des fumées qui se démonte facilement pour le ramonage et le remplacement des pièces usées.

Hella

Aan het eind van de negentiende en in de beginjaren van de vorige eeuw is Chaboche een van de meest geziene merken met een zeer gevarieerde productie!


.

Chaboche T.A.M.3

Linksonder: echte Chaboche

Rechtsonder: namaak Chaboche

Oproep :

Heeft u catalogi of kachels van Chaboche, dan wil ik ze graag van u kopen of er een kopie of foto van hebben.